+ 381 65 8266 491         office@eurokonzalting.rs           hr
Bespovratna sredstva u najavi juna 2018 godine u iznosu od 2.915.976.278 dinara - mera 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Bespovratna sredstva u najavi juna 2018 godine u iznosu od 2.915.976.278 dinara - mera 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Izgradnja objekata, kupovina nove opreme i mehanizacije, uključujući traktore

Mera 1 obuhvata investiciju u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i odnosi se na finansiranje u sektoru mesa, mleka, voća i povrća, useva. Osim izgradnje sredstva su namenjena i kupovini novog traktora. Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, i to:

1) fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
2) preduzetnik,
3) privredno društvo,
4) zemljoradnička zadruga

Lica ostvaruju pravo na IPARD podsticaje za investicije u sledeće sektore:

1) mleka;
2) mesa;
3) voća i povrća;
4) ostalih useva.

Ipard podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost, i to:
1) 60% od ukupnih prihvatljivih troškova, ili
2) 65% od ukupnih prihvatljivih troškova - ako je korisnik lice mlađe od 40 godina na dan donošenja odluke o odobravanju projekta;
3) 70% od ukupnih prihvatljivih troškova - ako je mesto investicije u planinskim područjima u skladu sa posebnim propisom kojim se određuju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama IPARD podsticaji se utvrđuju u dodatnom iznosu od 10% preko procentualnog iznosa.

Za sektor voća, povrća i ostalih useva definisan je maksimalan iznos bespovratnih sredstava do EUR 700.000, dok je za sektor mleka i mesa maksimalan iznos bespovratnih sredstava do EUR 1.000.000.

Lica koja ostvaruju pravo na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa ovim Javnim pozivom, iznos IPARD podsticaja, kao i uslovi, način i postupak sprovođenja IPARD programa za IPARD podsticaje po ovom Javnom pozivu, utvrđeni su Pravilnikom i drugim propisima.

Za sve dodatne infomracije možete se obratiti predstavništvu Eurokonzalting Pula, lično u Zrenjaninu, na adresu Žitni Trg 13/1, putem mail-a : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel:
060/818 31 98 ili 023/526-268.