+ 381 65 8266 491         office@eurokonzalting.rs           hr
BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KUPOVINU NOVOG TRAKTORA

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KUPOVINU NOVOG TRAKTORA

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA ODOBRAVANJE PROJEKTA ZA IPARD PODSTICAJE ZA INVESTICIJE U U NABAVKU NOVOG TRAKTORA

Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja je objavila javni poziv za podsticaje za investicije u fizičku imovinu. Prihvatljivi troškovi podrazumevaju nabavku novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu kao i opšti troškovi. Lica koja ostvaruju pravo na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa ovim Javnim pozivom, iznos IPARD podsticaja, kao i uslovi, način i postupak sprovođenja IPARD programa za IPARD podsticaje po ovom Javnom pozivu, utvrđeni su Pravilnikom i drugim propisima.

Obuhvaćeni su različiti poljoprivredni proizvođači iz sektora mleka, mesa, voća i povrća i određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Prihvatljive investicije i troškovi su nabavka novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, kao i opšti troškovi. Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

Novi traktor koji je predmet IPARD podsticaja u skladu sa ovim Javnim pozivom jeste:

  1. motorno vozilo koje ima najmanje dve osovine i koje je prvenstveno namenjeno za vučenje, guranje, nošenje ili pogon izmenjivih priključaka za izvođenje prvenstveno poljoprivrednih, šumskih ili drugih radova i za vuču priključnih vozila za traktor, u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima;
  2. serijski proizveden traktor koji se prvi put stavlja u upotrebu i koji je proizveden najkasnije pet godina pre godine u kojoj se podnosi zahtev za odobravanje projekta.
  3. vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima,
  4. traktor koji ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije.

U skladu sa Pravilnikom, lice koje ispunjava propisane uslove ostvaruje pravo na IPARD podsticaje za nabavku samo jednog traktora tokom trajanja IPARD programa, i to određenom najvećom snagom motora prema obimu biljne, odnosno stočarske proizvodnje:

Rok za podnošenje zahteva Javnog poziva je od 4. januara do 26. februara 2018. godine.

Uz zahtev. ovog Javnog poziva obavezna je sledeća dokumentacija:

  1. poslovni plan,
  2. popis pokretne i nepokretne imovine
  3. dokaz o posedovanju stručnog znanja,
  4. ponude u skladu sa Pravilnikom
  5. uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora, raspisan je danas i rok za podnošenje zahteva je od 04. januara do 26. februara 2018. godine.

Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 555.761.895,00 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.

Za sve dodatne infomracije možete se obratiti predstavništvu Eurokonzalting Pula, lično u Zrenjaninu, na adresu Žitni Trg 13/1, putem mail-a : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel: 060/818 31 98; 065/82 66 491.

Eurokonzalting Srbija 08.01.2018.